ISCTR ia caimacul controlului rutier

marți, 11 octombrie 2011

Începând cu data de 4 decembrie a.c., şoferii autovehiculelor de transport marfă sau persoane se vor întâlni în trafic numai cu inspectorii de trafic din cadrul noului înfiinţat Inspectorat de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR). Dacă până acum atribuţiunile de control în trafic le reveneau atât angajaţilor Registrului Auto Român, cât şi celor de la Autoritatea Rutieră Română, noul inspectorat va „lua pâinea de la gură” inspectorilor ARR şi RAR, care vor fi transformaţi în… referenţi. Odată cu data de 4 decembrie a.c., compartimentele Control Trafic din cadrul ARR şi RAR vor fii desfiinţate, iar inspectorii de trafic vor avea posibilitatea să candideze pentru un post în cadrul ISCTR. Potrivit actului normativ de înfiinţare, ISCTR este organismul tehnic permanent specializat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii desemnat să asigure inspecţia şi controlul respectării reglementărilor interne şi internaţionale în domeniul transporturilor rutiere, privind în principal: condiţiile de efectuare a activităţilor de transport rutier, a activităţilor conexe transportului rutier şi a activităţii de pregătire a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere; siguranţa transporturilor rutiere şi protecţia mediului; starea tehnică a vehiculelor rutiere; masele şi dimensiunile maxime admise pe drumurile publice şi masele totale maxime autorizate; tariful de utilizare şi tariful de trecere pe drumurile naţionale din România.

Inspectori de trafic „transformaţi” în referenţi

Potrivit şefului Autorităţii Rutiere Române – Secţia Constanţa, Titi Stan, inspectoratul nou înfiinţat va avea 400 de posturi, dintre care 320 vor fi ocupate numai de inspectori de trafic. „Este posibil ca actualii inspectori de trafic din cadrul ARR să fie încadraţi în noul inspectorat, însă numai dacă îndeplinesc cerinţele şi dacă vor trece de un examen. Cât despre ARR, instituţia va exista în continuare, nu se pune problema desfiinţării, însă activitatea principală va fi eliberarea documentelor necesare în transportul rutier, iar unii dintre inspectorii de trafic vor fi referenţi”, a declarat Titi Stan. Potrivit actului normativ de înfiinţare, ISCTR are în structura sa organizatorică opt inspectorate teritoriale, fără personalitate juridică, care vor fi conduse de câte un inspector şef teritorial, numit şi revocat prin ordin al ministrului Transporturilor. Viitori inspectori de trafic vor avea dreptul să imobilizeze un vehicul rutier în condiţii de siguranţă şi dacă este cazul să ridice plăcuţele de înmatriculare până la îndeplinirea condiţiilor legale pentru continuarea efectuării transportului, să suspende dreptul de utilizare a vehiculului prin reţinerea plăcuţelor de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare; să reţină licenţa de transport, certificatul de transport în cont propriu, licenţa de traseu, autorizaţia specială de transport, autorizaţia de transport internaţional sau documentul de transport de persoane prin servicii ocazionale, precum şi orice alte documente în legătură cu desfăşurarea activităţii de transport rutier.

Alin TARNOVSCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Sociale:

RSS

BANCUL ZILEI

Like me!